Door de ogen van de wolf
Wissel-expositie over de komst van de wolf

Opdrachtgever
PWN

In samenwerking met
Protoproto
Doingz

De wolf is terug

Hoe is het voor de wolf om na ongeveer 150 jaar afwezigheid weer terug te zijn in Nederland? Kunnen mensen en wolven in Nederland samen leven? De expositie ‘Door de ogen van de wolf’ laat de verschillende invalshoeken zien van de terugkeer van de wolf.

Laagdrempelig en educatief

De terugkeer van de wolf is niet onomstreden. Hoe maak je dit maatschappelijk bewogen onderwerp voor een breed publiek aantrekkelijk? Door een levensgrote kijkdoos te maken, dompelen we de bezoekers onder in de wereld van de wolf. We reiken informatie aan op verschillende niveaus en verschillende manieren zodat de expositie geschikt is voor jong en oud.

Interactief leren

Om de expositie zo aantrekkelijk mogelijk te maken, hebben we interactieve spellen ontwikkeld om de bezoekers te leren over specifieke facetten van de terugkeer van de wolf in Nederland. Door de reis-game te spelen, leer je hoe een Wolf door Nederland trekt (hint: een wolf kan zwemmen!). In een andere game kun je leren over de verschillende lichaamshoudingen van de wolf. Of doe de zelftest en leer over de verschillende rollen die een wolf in een roedel kan aannemen. Op de wolvenweegschaal vergelijk je eigen gewicht met dat van een wolf.

Educatie op verschillende niveaus

Een vluchtig bezoek aan de expositie geeft een goed beeld van de deugden en dilemma’s die horen bij de terugkeer van de wolf in Nederland. Verdiepende informatie is te vinden in de statische informatieteksten of door de interactieve games te spelen. We hebben ook een doe-boekje ontwikkeld met leuke opdrachten voor kinderen; door goed te zoeken naar informatie in de expositie kunnen de opdrachten worden uitgevoerd. De speciale wolvenbril maakt het extra spannend: alleen door deze bril kun je geheime codes zien.

Uitgebreide expo zonder collectie

We hebben een eigen illustratieve stijl ontwikkelde waarmee de verschillende verhalen over de wolf verteld kunnen worden. We hebben gezocht naar een stijl die aantrekkelijk is voor kinderen zonder kinderachtig te worden voor volwassenen. Bovendien is de visuele stijl breed toepasbaar. Handig, want veel bestaande collectie is er niet.

Tijdelijk en duurzaam

‘Door de ogen van de wolf’ is een tijdelijke expositie. We hebben daarom vooral gebruik gemaakt van karton dat na afloop prima te recyclen is. Het door ons ontwikkelde crossboard-systeem maakt het vervangen van de expositie makkelijk, snel en betaalbaar. Ook de toegepaste elektronica is in volgende exposities veelal te hergebruiken doordat we gebruik hebben gemaakt van herprogrammeerbare tablets en arduino’s.

Invalshoeken en belangen

De verschillende partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de expositie hebben verschillende visies en belangen. Om toch een gezamenlijk verhaal te kunnen vertellen in de expositie hebben we, als kick-start van het ontwerpproces, de IdeaGame ingezet. Lees hier meer over de IdeaGame.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!