IdeaGame Doggersbank
Van twijfels naar een gezamenlijke oplossing.

Opdrachtgever
ASVZ

Doel

Het Proces heeft een IdeaGame ontwikkeld om gezamenlijk na te denken over de ruimtelijke indeling van een nieuw dagactiviteitencentrum voor mensen met een (ernstig) verstandelijke en/of meervoudige beperking.

De bouw van een nieuw dagactiviteitencentrum van ASVZ, een zorgorganisatie voor iedereen met een verstandelijke beperking, lag stil na interne onenigheid over het ontwerpvoorstel. Vanuit het bestuur van ASVZ waren er twijfels over de haalbaarheid en langdurige relevantie van het nieuwe gebouw op de locatie Doggersbank, in Rotterdam-Hoogvliet.

Deelnemers

De IdeaGame werd ingezet om samen met ASVZ-medewerkers en externe specialisten te onderzoeken wat voor invloed het LACCS-programma op een gebouw heeft. Het LACCS-programma is een methodiek om cliënten belevingsgerichte zorg op maat te bieden. Deze methodiek stond centraal bij de ontwikkeling van het nieuwe dagactiviteitencentrum, wat met name invloed heeft op de ruimtelijke indeling van het gebouw. Dit was tevens ook de hoofdreden waar de twijfels zijn begonnen.

Onder de deelnemers waren er mensen met beroepservaring als: managers, orthopedagogen en verzorgers, maar ook experts met specialistische kennis op het gebied van bouw en beleving. Al deze deelnemers zijn samengebracht en gemixt voor maximale nieuwe inzichten en creativiteit. In acht verschillende groepen is er nagedacht over de nieuwe indeling voor het gebouw (=vlekkenplan). Het vlekkenplan beschrijft welke ruimtes er komen, hoe groot ruimtes worden, welke eigenschappen ruimtes krijgen en hoe de ruimtes t.o.v. elkaar gepositioneerd worden. Door middel van speciaal ontworpen stickers konden deelnemers binnen het kader van het gebouw een nieuwe indeling op het vlekkenplan creëren.

Resultaat

Met behulp van de IdeaGame zijn er acht verschillende vlekkenplannen ontwikkeld die als fundering voor het nieuwe dagactiviteitencentrum gebruikt zijn. Op basis van deze uitkomsten is er door het architectenbureau een nieuw vlekkenplan gemaakt waarmee het gebouw een definitieve indeling heeft gekregen. Dit resulteerde in een ontwerp wat wél door de hele organisatie van ASVZ gedragen kon worden. Zo werd de bouw van het dagactiviteitencentrum Doggersbank, in Rotterdam-Hoogvliet hervat.

Van IdeaGame naar DesignGame

Omdat elke situatie anders is, wordt elke IdeaGame op maat gemaakt. Soms vraagt een vraagstuk om meer dan het genereren van ideeën. Daarom kan de IdeaGame worden uitgebreid met een DesignGame; waar deelnemers gezamenlijk een tastbaar product vormgeven. De bovenstaande case is hier een goed voorbeeld van, door het gezamenlijk creëren van een nieuwe ruimtelijke indeling middels een begeleidend vlekkenplan.

Meer weten? Bekijk de IdeaGame in detail of neem contact met ons op.

Kimmo de Reuver
+31 (0) 6 51 18 86 43
kimmo@hetproces.com

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!