Het belang van de zee
Permanente expositie over het belang zeereservaten in de Noordzee

Opdrachtgever
Greenpeace Nederland

In samenwerking met
de Organisatie

Educatieve expositie

Het Proces heeft in opdracht van Greenpeace Nederland een interactieve expositie gerealiseerd om de noodzaak te laten zien van zeereservaten om het leven in de Noordzee te beschermen.

Abstracte onderwaterwereld

In een zaal in het Oceanium is op een grafische wijze de zeebodem nagebootst. Zo zijn op de vloer en in het lichtmeubel isobaten aangebracht. Dit zijn lijnen waarmee op zeekaarten hoogteverschillen op de bodem worden aangeduid. In een hoek is een woud van zeewier gemaakt waar kinderen leren over de Noordzee. Talloze vissen en ander leven in de zee die op de muur zijn geschilderd, maken het beeld compleet.

Slimme belichting

Door slimme belichting krijgt het publiek gevoel bij hoe de Noordzee er uit ziet met zeereservaten en even later zonder. Door de muren afwisselend met rood en blauw licht te beschijnen, wordt in een klap de noodzaak van zeereservaten duidelijk. Het blauwe licht laat alleen de blauwe verf zien. Met deze verf is de rijke biodiversiteit in de zee geportretteerd. Als het rode licht schijnt, wordt de rode verf zichtbaar en is duidelijk welke soorten al zijn verdwenen en welke op het punt staan te verdwijnen. Met hetzelfde principe wisselen de woorden ‘Zeereservaten’ en ‘Red de Noordzee’ elkaar af.

Multimediaal

De rijkheid van de Noordzee wordt ook getoond via gelaagde kijkdozen. Door plaats te nemen op het lichtmeubel kan ook een natuurfilm bekeken worden die wordt getoond op een videowall. Ook is er augmented reality in de expositie verwerkt en kunnen via touchscreens persoonlijke, digitale naamvissen worden aangemaakt.

Duurzaam

Voor de ‘Expo Zeereservaat’ zijn uitsluitend milieuvriendelijke en duurzame materialen gebruikt. Daarnaast is alleen gewerkt met lokale bedrijven om het woon-werkverkeer zo laag mogelijk te houden.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!