Showcase visuele & ruimtelijke identiteit ASVZ
Een sterke visuele en ruimtelijk identiteit in co-creatie met cliënten en medewerkers van ASVZ voor ASVZ

Eén gezicht, één ASVZ

ASVZ is een grote organisatie met een krachtige visie maar met een versnipperde identiteit. Door de jaren heen zijn allerlei verschillende uitingen voor de dagbestedingslocatie ontstaan. Het Proces is al enige tijd bezig de rode draad in de visuele en ruimtelijke identiteit voor deze dagbestedingslocaties weer op te pakken, te verfrissen en te bewaken.

De nieuwe stijl die we hebben ontwikkeld, is helemaal gericht op de participatie van cliënten en medewerkers. Door hen te laten meedoen met de ontwikkeling en productie van verschillende grafische en ruimtelijke elementen voelt iedereen zich eigenaar van het eindresultaat. Om dit te bereiken,  hebben wij verschillende workshops ontwikkeld: de cliënten ontwerpen en maken zelf hoogwaardige producten die voor een huiselijke en gezellige woon-/werkomgeving zorgen.

Mogelijkheden laten zien

Onderdeel van een sterke visuele identiteit is een ruimtelijke identiteit. De keuze van het interieur is allesbepalend voor de uitstraling en herkenbaarheid van een organisatie. Het Proces ontwikkelde een concept voor de ruimtelijke identiteit waar ‘huiselijkheid’ en ‘het gewone leven ervaren’ centraal staan. Onderdeel van de ruimtelijke identiteit is o.a. een meubelsysteem waarbij het productieproces zoveel mogelijk wordt uitgevoerd door de cliënten zelf. We laten de cliënten zoveel mogelijk participeren in het ontwerp- en productieproces.

 

Nieuwe Damlaan, Schiedam

Locatie Nieuwe Damlaan in Schiedam is ingericht volgens de nieuwe ruimtelijke identiteit. De balie en de tafels zijn gemaakt door cliënten, net als de patronen op de raamfolies.

Video huisvesting

Deze film hebben wij samen met cliënten gemaakt. In verschillende workshops hebben wij gevraagd aan cliënten hun droom-woonomgeving te tekenen. De tekeningen hebben wij geanimeerd en ondersteunen de verhalen van de cliënten in de film. 

Kantoor inrichting

Om de kantoren een persoonlijke touch te geven en huiselijkheid toe te voegen, hebben wij fotolijstjes en prikborden ontworpen. Bij zowel de prikborden als de lijstjes komen spreuken terug.  Waar voorheen deze spreuken werden ingezet op posters en affiches hebben wij ze nu geïntegreerd in de de ruimte. Dit kan zorgen voor interessante interacties.

Naast dat de spreuken terugkomen, zijn de lijstjes gevuld met foto’s van de cliënten. Deze kunnen gepersonaliseerd worden per kantoorlocatie. Op de foto’s zien we de cliënten bezig met de productie van materialen en producten die in dezelfde ruimte ook te zien en te voelen zijn. Zo krijg je meteen een indruk van wat cliënten voor moois kunnen maken en doen.

Verpakkings materiaal

Voor de chocolaterie hebben we verpakkingsmateriaal ontworpen. Hierop staat uiteraard een zelf gekozen patroon. Om de doosjes nog meer eigen te maken worden deze op een andere ASVZ dagbestedingslocatie uitgeknipt. Dit zorgt ervoor dat ook cliënten, die niet in de chocolaterie werken, hun steentje kunnen bijdragen.  Ook de stickers die op verschillende verpakkingsmaterialen geplakt kunnen worden zorgen voor een persoonlijke touch.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat iedere dagbesteding zijn eigen persoonlijke verpakkingsmateriaal krijgt.

 

Cliënt participatie

Zoals eerder aangegeven vinden wij het belangrijk dat de cliënten betrokken zijn bij het kiezen van een logo en een patroon. In deze mini-workshops beginnen we met tien iconen die te maken hebben  met de dagbestedings locatie. Uit deze iconen kiezen de cliënten en medewerkers welk van deze iconen het logo gaat worden. Daarnaast kiezen zij vijf iconen uit die samen een patroon gaan vormen. Ook krijgen ze een overzicht aan kleurvoorstellen te zien waaruit zij er één mogen kiezen. Op deze manier krijgt elke locatie zijn eigen persoonlijke logo en patroon.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!